söndag, februari 19, 2006

Berättelser från vidderna

He was a friend of mine
He was a friend of mine
Every time I think of him
I just can't keep from cryin'
'Cause he was a friend of mine


















Jag bokstavligen hängde på låset till biosalongen när Brokeback Mountain hade premiär här hemma för ett par veckor sedan. Heath Ledger och Jake Gyllenhaal – two beautiful boys – iförda cowboy boots, hånglandes, i Wyomings natursköna miljö – det kan inte bli mycket bättre. Jag var liksom såld redan innan ljuset släcktes i salongen.

Första scenen vitnar om Lee’s gudagåva. En perfekt balans – bilden av machomentaliteten dras till den yttersta gränsen – utan att falla över. Jag satt och småfnissade i biomörkret av ren lycka. Vad som sedan följde är – i min mening – något av den bäst skildrade kärlekshistorian på film, någonsin. Jack Twist; förföraren med blå hundvalpsögon och Ennis del Mar; den o så ensamma ung/gamle manen med hela livets bördor på sina axlar – de är så vackra tillsammans att det är svårt att andas.

Utan sentimentalitet och utan en enda jävla klyscha skildras deras smärtsamma kärlekshistoria. Jag hade förväntat mig mer smärta av den blodiga sorten. Gay kärlek i vilda västern borde, om man följer ramen, innebära att någon – liggandes på en dammig väg – får cowboy boots sparkade i magen, gång på gång. Smärtan var av annan sort.…

The one constant in their lives is a force of nature – love

Ingen talar om kärlek, men den finns där - som om den vore livsavgörande. Känslan som förmedlas känns så äkta att det inte går att värja sig från den. Som åskådare vill man så gärna att de ska få varandra och få sin lycka – men vet att så kommer inte att bli fallet.

Jack har en längtan om att det en dag kommer att varan annorlunda - You know it could be like this. Just like this, always - Ennis kommer aldrig att ta det steget med honom och blir därför lika mycket Jack’s olycka som lycka i livet. Jack Twist: I wish I knew how to quit you!

Ennis tragedi ligger i hans rädsla att känna något. För överlevnad har han utvecklat ett hårt skal, men trots det är hans sårbarhet ack så tydlig. Under trycket av sociala konventioner håller han fullständigt på att gå sönder inifrån av sin kärlek för Jack. Ennis del Mar: If you can't fix it, Jack Twist, then you've got to stand it.

Smärtsamt är även orättvisan för dem som stod dessa män nära - fruar och barn – de som fick leva med livslögnen för att de som älskade inte tilläts älska. Man tänker inte på det när man ser filmen för man är så inne i männens tragiska öde, men sanningen är att alla är lika mycket offer för samhällets intolerans. Jag lämnade biosalongen utan att ha fält en enda tår, verklighetens Jack och Ennis förtjänar dessa tårar mer…

Jake Gyllenhaal: What really tears me apart is, Ennis and Jack are two people who actually found love. If you have love, you should hold onto it.

Heath Ledger: Brokeback Mountain is a love story for this generation.